info@rhodesianridgeback.nl
Zwemmen rhodesian ridgeback

5 tips voor een geslaagd dagje zwemmen met je hond
Met lekker weer in aantocht! Met hogere temperaturen wordt het steeds aantrekkelijker om de buitenlucht op te zoeken. Relaxen met de hond in het bos, op het strand of bij het water: wie houdt daar nu niet van? Honden vinden het vaak heerlijk om te zwemmen, maar dat betekent niet dat dat helemaal onbezorgd kan. Er zijn namelijk een aantal belangrijke zaken om op te letten. In deze blog geven we je 5 handige tips voor een geslaagd zwemuitje met je hond.

 

  1. Laat je hond wennen

Van nature kunnen de meeste honden zwemmen, maar zeker in de jonge jaren is er voorzichtigheid geboden. Peil sowieso eerst of je hond het wel leuk vindt om zich in het water te begeven, dat hoort bij de opvoeding. Bij jonge pups wordt het sterk aangeraden om in ondiep water te beginnen met pootjebaden. Speel een spelletje met hem en loop langzaam naar iets dieper water. Zorg er altijd voor dat jouw huisdier nog net zijn poten op de bodem kan staan.

 

  1. Zwemles

Heeft je hond de eerste stap doorstaan? Mooi, dan is het tijd om het spel uit te breiden. Zoek steeds iets dieper water op en blijf spelen. Houd je hond goed in de gaten. Als je signalen krijgt dat hij het niet leuk vindt, dan is het misschien verstandiger om het land weer op te zoeken. Beleeft hij er plezier aan? Zoek dan samen dieper water op. Wanneer de pootjes van je hond de bodem niet meer raken, zal hij gaan peddelen. Daarna is hij helemaal klaar om leuke spelletjes te gaan spelen!
 

  1. Zoek veilig water op

Veiligheid staat voorop bij het zwemmen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Ieder jaar overlijden er weer honden aan botulisme en blauwalg. Vooral in warm en stilstaand water bevindt zich vaak botulisme en blauwalg. Binnen enkele uren tot dagen kan je hond erg ziek worden met nare symptomen zoals diarree, trillen en braken. In het ergste geval met de dood als gevolg. Check dus altijd het water goed voordat je je huisdier erin laat zwemmen.

Zwemmen rhodesian ridgeback

  1. Voorkom verbranden

Je zou denken dat alleen mensen kunnen verbranden van de felle zon. Echter, niets is minder waar! Ook honden kunnen flink verbranden. Vooral kortharige honden lopen hier een verhoogd risico op. Bij langharige honden is hier minder snel sprake van, maar hun huid kan wel gaan broeien. Wat je hier tegen kunt doen? Het belangrijkste advies dat we je mee kunnen geven is om waakzaam te blijven en je hond niet te lang in de hete zon te laten zwemmen.

 

  1. Geniet!

Het hoofddoel van een gezellig dagje uit is natuurlijk ontspannen. Er even tussenuit, je hoofd leegmaken en de band met je huisdier versterken. Vergeet daarom niet om te genieten! Of je nu alleen gaat of met vrienden: dat maakt niet uit. Zwemmen is een uitgelezen kans om je hond iets te leren en samen een fijne dag te beleven. En het is ook nog eens goed voor de gezondheid van je huisdier én voor jouw conditie. Een echte aanrader voor iedere hondeneigenaar!

X