info@rhodesianridgeback.nl
puppy bijten afleren

Hoe puppy bijten afleren?

Een puppy bijten afleren? Lees hier de do’s en don’ts!

Een nieuwe puppy in huis! Dat is voor jou en al je huisgenoten natuurlijk een heugelijke gebeurtenis. Als het goed is, wordt deze hond de komende jaren een vaste vriend van jouw familie. Maar deze hond moet voor het zover is natuurlijk nog wel goed opgevoed worden. Wil je jouw puppy bijten afleren? Dat is een taak waar je vanaf de eerste dag bewust van moet zijn. Bij puppy’s en jonge honden zien we vaak dat deze veel en hard bijten, helaas ook in ledematen van mensen. Als je dit signaleert, dan is het uiteraard zaak om je pup dit af te leren. Daarover later in dit artikel meer. Eerst gaan we in op hoe bijtgedrag zich eigenlijk ontwikkelt bij een pasgeboren hond.

Bijtgedrag vanaf de geboorte

Bij roedels honden en wolven (waar honden van afstammen) is bijten volkomen normaal. In de eerste twee maanden van een hondenleven leert de moeder van het nestje aan haar jongen bijtcontrole bij te brengen. Op natuurlijke wijze leert een puppy zo hoe ver hij kan gaan met het bijten van (voornamelijk) andere puppy’s. De moeder grijpt immers in als het er te ruw aan toe gaat. Over dit proces hoeft geen mens zich zorgen te maken. De problemen beginnen pas wanneer je een puppy uit een nestje haalt en meeneemt naar jouw huis. De pup heeft dan immers geen moeder meer bij zich die ingrijpt als het te ver gaat.

Waarom bijt een puppy: jouw puppy bijten afleren?

Oké, je hebt dus inmiddels je puppy in huis en nu heb je aan den lijve ondervonden dat je puppy ook bijt. En niet slechts af en toe, maar veel vaker dan je lief is. In principe is dat niet iets om je echt zorgen over te maken. Bijten is van huis uit dus heel natuurlijk gedrag voor honden. Bedenk je daarbij dat puppy’s nieuw zijn op de wereld. En net als jonge mensen willen ook jonge honden simpelweg experimenteren en de wereld leren kennen. Maar waar mensenbaby’s ook met de handen dingen kunnen vasthouden en betasten, daar kan een hond dat nauwelijks. Een pup kan dus alleen door te bijten leren hoe bepaalde dingen (of dieren, zoals mensen) aanvoelen en wat de textuur ervan is. Al doende leert men en dat geldt ook voor honden. Hoe vaker ze ergens in gebeten hebben, hoe beter ze weten waar ze wel en niet in moeten bijten. Het bijten in meubels en andere voorwerpen zal daarom waarschijnlijk snel minder worden. Dat geldt echter helaas minder voor het bijten in ledematen van mensen. Zaak is dus om dat zo veel mogelijk te voorkomen. In de volgende alinea’s vind je allerlei tips hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Spelletjes die aanmoedigenDeze spelletjes moedigen bijtgedrag juist aan

Geloof het of niet, maar het zou kunnen dat jij of jouw gezinsleden je puppy aansporen om te bijten tijdens het spelen. Natuurlijk doe je dit niet bewust, maar je puppy heeft daar geen boodschap aan. Die weet niet wat het verschil is tussen bewust en onbewust. Onbewust je puppy aanmoedigen bijtgedrag te vertonen uit zich bijvoorbeeld in de volgende soorten van spelletjes:

  • Achtervolgspelletjes met kinderen. Bij zo’n spelletje kan een hond denken dat het kind een soort prooi is.
  • Spelletjes waarbij je een speeltje dicht bij het koppie van de pup houdt en wegtrekt zodra hij toehapt.
  • ‘Touwtrekken’ met een speeltje is eigenlijk uit den boze; dit laat een hond zelfs denken dat hij jouw gelijke is, iets dat absoluut niet goed is voor een gezonde band tussen mens en hond. Heb je gemerkt dat je hond bij dit touwtrekken ook in of vlakbij je hand bijt? Dan is dat het ultieme bewijs van de stelling dat dit spel je hond tot bijten aanzet.

Spelletjes die aflerenWelke spelletjes mogen dan wel?

Goed, we hebben nu bekende voorbeelden gegeven van spelletjes die bij puppy’s bijtgedrag in de hand werken. Dan is het natuurlijk ook goed om te weten welke spelletjes wél geschikt zijn om te spelen. Welnu, de volgende spelletjes zijn leuk voor zowel hond als baasje. Bovendien dragen ze bij tot aanvaardbaar gedrag van je hond en dus een goede relatie tussen jou en je hond:

  • Spelletjes waarbij je een voorwerp weggooit en je hond dit moet ophalen en terugbrengen. Zorg ervoor dat je je pup een commando aanleert dat zegt dat je hond het voorwerp moet loslaten.
  • Geef je puppy botjes of speeltjes die speciaal gemaakt zijn om in te bijten. Je hond en zijn gebit zullen je er dankbaar voor zijn!
  • Kleine zoekspelletjes. Deze zijn er in heel veel uitvoeringen. In goede huisdierenwinkels kun je je erover laten informeren.
  • Grote zoekspellen of speurtochten. Deze vinden normaliter buitenshuis plaats, bijvoorbeeld in een bos? Zoek eens naar een bedrijf in jouw buurt dat bijvoorbeeld speciale speurtochten in het bos organiseert. Een waar feest voor jouw hond en dus ook voor jou.

Let op het dagritme van je puppy

Honden hebben vaak moeite hun eigen grenzen aan te geven en voor puppy’s geldt dat extra. Als baasje ben jij dan ook degene die moet signaleren dat je pup vermoeid raakt. In dat geval is het tijd om hem de bench in te begeleiden voor de broodnodige rust. Doe je dat niet, dan kan je oververmoeid rakende hond vervelend gedrag gaan vertonen. Bijten is daar een van de symptomen van. Om extreme vermoeidheid te voorkomen is het trouwens aan te raden om je puppy zo veel mogelijk volgens een vast ritme te laten leven. Elk dier is daarbij gebaat; een hond dus ook.

hond bijten aflerenBijt je puppy nog steeds? Hoogste tijd om het af te leren

Heb je inmiddels je spelletjesrepertoire met je hond aangepast en waak je ook al consequent over het ritme van je pup? Dan heb je twee belangrijke oorzaken van het bijten alvast aangepakt. Bijt je puppy nog steeds vaak in jouw en andermans handen, armen, voeten en benen? Dan is het hoe dan ook tijd om dit af te leren. Belangrijk is hierbij dat je hond het bijten van mensen gaat associëren met iets negatiefs. Hieronder volgen weer wat tips die je hier hopelijk bij op weg helpen:

  • Geef eens een ferme, korte snauw als je hond je bijt. Het vorige ‘baasje’ van je pup (z’n moeder) deed dat immers ook op die manier. Ben je van plan vaker een snauw te geven? Gebruik dan áltijd hetzelfde korte statement dat je bijten niet op prijs stelt. Wees consequent!
  • Over een negatieve associatie met bijten gesproken: als je pup je in de hand bijt kun je ook eens een stukje van zijn lip ertussen duwen. Natuurlijk ontzettend vervelend voor je hond, maar het kan wel reuze effectief zijn.
  • Blijf rust en evenwichtigheid uitstralen. Respect en gehoorzaamheid als baasje dwing je namelijk ten eerste af met een onkreukbare uitstraling.
  • Ga met je puppy naar een puppycursus en benader de cursusleider een keer individueel. Wellicht ziet deze bepaald specifiek gedrag bij je hond en kan deze jou op basis daarvan waardevolle tips meegeven.

Welke ‘trucs’ kun je beter achterwege laten?

Als je een rondvraag doet op welke manieren je je puppy z’n bijtgedrag kunt afleren, dan word je wellicht overspoeld met ideeën. Houd er dan wel even rekening mee dat niet alle methoden goed op alle honden zijn toe te passen. Zoals bekend is de Rhodesian Ridgeback bijvoorbeeld een hond die met respect behandeld wenst te worden. Dit houdt onder meer in dat je een hond van deze soort nooit mag slaan. Dit kan er namelijk toe leiden dat hij zijn respect voor jou als baasje verliest. Ook is het niet aan te raden je puppy als straf op te sluiten in de bench. De bench moet immers een veilige haven voor je hond zijn; een plek waar hij bijvoorbeeld ’s nachts graag slaapt.

Laat een reactie achter

X