info@rhodesianridgeback.nl
Rhodesian Ridgeback leeftijd

Rhodesian Ridgeback leeftijd, hoe oud wordt een rhodesian ridgeback?

Hoe oud wordt een Rhodesian Ridgeback?

Het zijn een bekende dilemma’s onder mensen die een hond zouden willen aanschaffen en nog twijfelen tussen meerdere hondenrassen. De levensverwachtingen van de verschillende rassen zijn daarbij vaak een belangrijk aspect. Logisch natuurlijk, want je wilt het liefst zo lang mogelijk van je hond kunnen genieten. En dat terwijl je hond hopelijk ook nog eens tot op late leeftijd in goede gezondheid verkeert. Op voorhand is het echter onmogelijk zekerheden te geven over de levensverwachting van een individuele hond. Ook niet van een Rhodesian Ridgeback dus. Wel kan gesteld worden dat Rhodesian Ridgebacks volgens de statistieken gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar oud worden. Als je een hond aanschaft, is het echter zaak je niet blind te staren op dit gegeven. Wat je beter kunt doen, is zorgen voor een gezond leefwijze van je hond. Daarmee vergroot je de kans dat gezondheidsproblemen lang uitblijven en dat je Rhodesian Ridgeback een goede leeftijd zal bereiken. Bovendien komt het de levenskwaliteit van je hond heel erg ten goede. Hieronder vind je een aantal tips om deze gezonde leefstijl in de praktijk te brengen.

Voldoende bewegingVoldoende beweging

De Rhodesian Ridgeback is bij uitstek een hond die heel veel beweging nodig heeft. Denk daarbij aan anderhalf uur tot twee uur per dag. Bij puppy’s is dit iets minder. Rhodesian Ridgebacks zijn honden die bekend staan om hun atletische bouw en hun van nature grote uithoudingsvermogen. Als deze eigenschappen niet voldoende benut worden, dan zal dit onnatuurlijk aanvoelen voor de hond. Je hond kan hier nerveus van worden. Maar het grootste probleem van te weinig beweging is natuurlijk dat overgewicht hierdoor in de hand wordt gewerkt. De bloedsomloop en de hartslag worden door structureel stilzitten ook te weinig gestimuleerd. Problemen met overgewicht, het hart en de bloedsomloop leiden op de langere termijn – net als bij mensen – vaak tot versnelde gezondheidsproblemen.

Gezonde voedingGezonde voeding

Naast voldoende beweging is het volgen van een gezond voedingspatroon waarschijnlijk het belangrijkste aspect dat invloed heeft op je Rhodesian Ridgeback en zijn levensverwachting. Het is simpelweg aan te raden structureel gezonde voeding te geven aan je hond. Waar gezonde voeding aan voldoet? Waar je in ieder geval op kunt letten, is dat je hondenvoeding koopt met zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Tegelijkertijd spreekt het in het voordeel van een voedingssoort als daar weinig of geen kunstmatige toevoegingen in zitten. Hieronder vallen conserveringsmiddelen, kleurstoffen en chemische antioxidanten. Het kan slim zijn om voor voeding te gaan die over kwaliteitskeurmerken beschikt. Dit geeft een extra stukje zekerheid.

Geheel los van de dagelijkse voeding die je je Rhodesian Ridgeback geeft, is het misschien wel net zo belangrijk dat je tegelijkertijd voorkomt dat je hond de verkeerde stoffen binnen krijgt. Veel soorten voedsel die voor mensen bestemd zijn, zijn bijvoorbeeld helemaal niet goed voor een hond. Daarnaast is alcohol voor een hond ook heel slecht. Houd er tenslotte rekening mee dat je niet rookt in de nabijheid van je hond.

Hoe oud wordt een Rhodesian RidgebackVaste ritmes

Nog zo’n ding dat voor mensen én honden geldt: een vast leefritme is goed voor de gezondheid en dan met name voor het hart. Dit houdt in dat je je hond elke dag rond dezelfde tijd wakker maakt, eten geeft, uitlaat en nachtrust gunt. Een stabiel leefritme zorgt er in combinatie met een correct voedingspatroon voor dat hartproblemen – en daarmee ook aanverwante klachten – zo lang mogelijk uitgesteld worden.

Kwaaltjes? Ga op tijd naar de dierenarts

Het kan natuurlijk gebeuren dat een nog jonge Rhodesian Ridgeback, ondanks dat deze gezond eet en genoeg beweegt, te maken krijgt met fysieke klachten. Natuurlijk is elke klacht anders en kan iedere hond hier verschillend op reageren. Daarom is het belangrijk dat je altijd het gedrag van je hond nauwkeurig observeert. Als je dan eens een afwijking in het gedrag van je hond constateert, dan bestaat de kans dat een lichamelijk ongemak daar de oorzaak van is. Soms is dit ook te zien, bijvoorbeeld aan diarree, braken, verminderde eetlust, lusteloosheid of huidirritaties. In z’n algemeenheid kunnen we stellen: ga bij een verdachte situatie op tijd naar de dierenarts. Te lang wachten met een afspraak maken is echt onverstandig. Ja, misschien is het wel iets onschuldigs, maar er zijn vele soorten klachten die een onderliggende oorzaak kunnen hebben. Hoe langer je wacht met deze oorzaak aan te pakken, des te erger het uiteindelijk wordt. In het slechtste geval kan dit zelfs ernstige of fatale gevolgen hebben. Zorg er dus voor dat het niet zo ver komt. Het gaat immers om de gezondheid van jouw Rhodesian Ridgeback, waarvan je graag wilt dat deze op een gezonde manier oud wordt. Better safe than sorry is hier dus ook wel op z’n plek.

Laat een reactie achter

X