info@rhodesianridgeback.nl

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Hypoallergeen hondenvoer: ideaal voor allergische honden

Heeft jouw Rhodesian Ridgeback de laatste tijd veel last van jeuk, waardoor hij zich voortdurend aan het krabben is? Of heb je signalen dat je hond last heeft van zijn spijsvertering, zelfs al heeft je hond ogenschijnlijk niets verkeerds gegeten? Dan zou het zomaar kunnen dat het hondenvoer dat je hem geeft niet meer geschikt is. Je hond kan een allergie hebben opgebouwd voor een van de ingrediënten. Hypoallergeen hondenvoer is dan de oplossing. Hierin zitten zo min mogelijk voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Waar je op moet letten als je hypoallergene voeding in huis wil halen lees je hieronder. Eerst gaan we wat dieper in over de oorzaken en de symptomen van allergieën bij honden.

 

Over allergieën bij honden

Wanneer bij dieren (waaronder dus mensen en honden) sprake is van een allergische reactie, dan hebben we het in feite over een reactie van het immuunsysteem op een specifiek stofje. Meestal is dit stofje eigenlijk niet of nauwelijks schadelijk, maar het immuunsysteem reageert er dan toch erg heftig op. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van jeuk of niesbuien. Bij honden werkt dit niet wezenlijk anders dan bij mensen. Allergische reacties bij honden worden het vaakst veroorzaakt door vlooien. Ook bepaalde stofjes in voeding zijn regelmatig de boosdoener. Stofjes of bestanddelen in voedsel die een allergische reactie kunnen uitlokken worden ook wel allergenen genoemd. Het allergeen is dus hetgeen waar je hond allergisch voor is.

 

Hoe herken je allergische reacties bij honden?

Of je nu een mens bent of een hond, een allergie openbaart zich vaak pas na jaren. Mocht een allergie door voedsel worden veroorzaakt, dan geldt voor een hond dat deze eerst tijdenlang probleemloos hetzelfde voer kan nemen waarna hij later opeens allergisch blijkt te zijn voor een onderdeel van dit voedsel. In de loop van de tijd heeft hij dan een allergie ontwikkeld. De belangrijkste vraag voor hondenbezitters is dan natuurlijk: hoe herken je allergische reacties bij je hond? De volgende symptomen komen het vaakst voor:

 

  • Veel jeuk op allerlei plekken; huiduitslag en netelroos kunnen daarvan zichtbare aanwijzingen zijn. Een hond gaat daarop vaak krabben, bijten en likken, wat de jeuk vaak alleen maar verergert.
  • Last van de oren tot mogelijk zelfs oorontsteking aan toe.
  • Nervositeit, dat zich bijvoorbeeld uit door zich in de poten te bijten of obsessief te likken.
  • Een slechte ontlasting of zelfs diarree.
  • Veel misselijkheid en braakneigingen.
  • Kwaliteit van de vacht gaat (snel) achteruit.

 

Jeuk

Als je een of meerdere van deze dingen signaleert bij je hond, dan is het aan te raden snel op consult te gaan bij je dierenarts. Deze kan dan aangeven of de klachten veroorzaakt worden door een allergie. Snel actie ondernemen is dus in ieder geval belangrijk. Als een voedselallergie de oorzaak is, dan moet er namelijk zo snel mogelijk voor worden gezorgd dat je hond het allergeen niet meer binnen krijgt. Wacht je hier te lang mee, dan loopt de gezondheid van je hond verdere schade op.

 

Oorzaken allergische reacties bij honden

Het is soms lastig om exact vast te stellen waardoor een voedselallergie bij een hond wordt veroorzaakt. Niettemin is het zo dat wanneer de allergie te linken is aan hondenvoeding, dat ingrediënten met eiwitten en koolhydraten vaak de veroorzakers zijn. Bepaalde smaakstoffen en conserveringsmiddelen kunnen ook de boosdoener zijn. Wanneer een allergie niet veroorzaakt is door het dagelijkse hondenvoedsel, dan zou het kunnen komen door ‘menselijk eten’ dat de hond tot zich heeft genomen. 

 

Hondenvoedsel met veel allergenenHondenvoedsel met veel allergenen

Er zijn verschillende ingrediënten of bestanddelen in hondenvoer waar honden een allergie voor kunnen ontwikkelen. Het gaat hierbij het vaakst om rundvlees. Ook voeding met zuivel, kip, tarwe en soja bevat relatief veel allergenen. Je zou ook kunnen stellen dat eiwitrijke producten – met name vlees – vaak de boosdoener zijn. Als je op voorhand al allergieproblemen bij je hond wenst te voorkomen, dan kun je er dus voor kiezen om deze producten te mijden. Een garantie voor succes is dat echter niet. Wat voor jouw hond de beste keuze is, kun je nog steeds het best in overleg met je dierenarts beslissen.

 

Waaraan voldoet hypoallergeen hondenvoer?

Hypoallergeen hondenvoer is dus voeding die zodanig is samengesteld dat allergische reacties bij de hond zo veel mogelijk worden voorkomen. Om de kans op allergieën zo klein mogelijk te maken, is hypoallergene voeding normaal gesproken glutenvrij en lactosevrij. Ook eiwitten waarbij de kans op allergieën het grootst is worden vermeden. Tegelijkertijd bevat het voedsel nog wel enige eiwitten, omdat het nu eenmaal belangrijk is dat een hond hiervan voldoende binnenkrijgt. Er wordt verder voor gezorgd dat het voedsel als geheel makkelijk verteerbaar is. Het spijsverteringsstelsel van je hond wordt daardoor zo veel mogelijk ontlast. Tenslotte is het verstandig hypo allergene hondenvoeding te kopen waar veel antioxidanten zoals vitamines in zitten.

Laat een reactie achter

X