Je puppy alleen laten: zo pak je dat aan
Wanneer je een Rhodesian Ridgeback of een hond van een ander ras in huis haalt, dan wil je hem het liefst zo snel mogelijk laten wennen aan de dagelijkse routines die in huis gelden. Daarbij kan het niet anders of je hond zal ook af en toe alleen moeten zijn. Een puppy alleen laten is echter niet altijd makkelijk. Toch is het belangrijk dat je je pup actief leert dat het prima is dat ie soms even alleen is. Doe je dat niet, dan ligt verlatingsangst op de loer. Verderop in dit artikel lees je meer over verlatingsangst en hoe je je hond ‘traint’ op het alleen zijn.
Waarom moet je een hond aanleren alleen te zijn?
Het hangt er natuurlijk mede van af wat je levensstijl precies is, maar waarschijnlijk is het zo dat als je een hond in huis neemt, dat deze regelmatig alleen zal moeten zijn. Wij mensen vinden dat normaal, ook omdat we weten waarom dat soms nodig is. Bij een hond werkt dat echter heel anders. Ten eerste komt dat doordat honden afstammen van wolven, die in de natuur normaliter altijd in roedels leven. Daarnaast zijn honden geëvolueerd tot heel sociale dieren. Afgezonderd zijn van andere leden van hun roedel (mensen of honden) is voor honden dus heel onnatuurlijk. Dat houdt in dat alleen zijn iets is dat actief aangeleerd moet worden. Hoe eerder je als hondenbaasje hiermee begint, hoe beter het zal uitpakken.
Verlatingsangst: wat is het en waarom moet je het voorkomen?
Het voorkomen van verlatingsangst. Dat is waar je het allemaal voor doet als je je puppy gaat trainen in het alleen zijn en daar ook vrede mee te laten hebben. Verlatingsangst vertaalt zich in angstgevoelens die bij een hond opkomen zodra deze alleen is. De hond kan dan bijvoorbeeld gaan huilen, blaffen, keffen, in huis plassen en proberen dingen stuk te maken. Hij kan hier zijn hele leven last van houden.
Verlatingsangst komt vanzelfsprekend het vaakst voor bij honden die nooit goed hebben geoefend in het alleen zijn. Uiteraard gun je jezelf geen hond met verlatingsangst en je hond zelf gun je dit al helemáál niet. Daarom is het essentieel dat je hier in de puppyfase genoeg tijd aan besteedt. Zo zal je je hond al vroeg aanleren dat het normaal is af en toe alleen te zijn. Hieronder lees je hoe je dat stap voor stap aanpakt.
De eerste dagen
Wanneer je een puppy in huis neemt, dan is het zonder meer belangrijk om snel te beginnen met deze te laten wennen aan het alleen zijn. Daar op de eerste dag al mee beginnen is echter overdreven. Vergeet namelijk niet dat de puppy net een schokkende ervaring achter de rug heeft; het is weggehaald uit zijn of haar roedel en verhuisd naar jouw woning. Een heel verwarrende gebeurtenis voor een nog erg jong diertje, dat je de eerste nachten dan ook gerust in je slaapkamer kunt laten slapen, desnoods in een bench.
Alleen in huis, terwijl jij elders in huis bent
Wanneer je puppy over de ergste schok heen is en zich al wat beter thuis voelt in jouw huis, dan kun je beginnen met je puppy alleen te laten blijven in een bepaalde ruimte in het huis, bijvoorbeeld de woonkamer. Hierbij ben jij dus nog wel in huis aanwezig. Gouden regel bij je oefeningen is dat je deze heel geleidelijk opbouwt. Zo is het slim om te beginnen de kamer te verlaten wanneer je pup slaapt. Kom dan wel met grote regelmaat terug de kamer in om te zien of hij wakker is en zo ja, hoe hij reageert op je terugkomst. Een jonge hond leert zo dat de baas niet altijd in de onmiddellijke nabijheid is, maar wel elke keer weer terugkomt. Als je tevreden bent met de reacties van je pup op je terugkomst kun je de periode dat je wegblijft langzaam steeds langer maken. Mocht ook dit goed gaan, dan is het tijd voor de volgende stap.
De volgende stap is je puppy even achter te laten terwijl deze op dat moment wakker is. Een jonge hond zal dit in het begin vreemd vinden, maar als de hierboven beschreven stappen met succes zijn afgelegd, dan maakt hij hier als het goed is geen drama van. Wel mag je in het begin natuurlijk niet lang weg blijven en blijf je nog steeds in huis. Je zou gerust met slechts een paar minuten kunnen beginnen. Wanneer het goed gaat, kun je dit wederom langzaam opvoeren. In de loop van de weken werk je dan toe naar eenzame periodes van een paar uur lang. Als het goed is, is dit op een gegeven moment geen probleem meer voor je pup. Door de voorgaande stappen weet hij immers al dat wanneer je weg bent, je ook altijd weer terugkomt. Ondertussen voelt de pup zich al veilig in de omgeving waarin je hem hebt achtergelaten.
De volgende stap: je puppy alleen thuis laten
De eerste keer dat je daadwerkelijk je woning verlaat waardoor je hond alleen thuis is zal voor hem mogelijk weer een vreemde gewaarwording zijn. Ook dit is iets dat je het best kunt opbouwen. De eerste keren het huis verlaten terwijl je hond slaapt kan helpen, net als dat het verstandig is om zeker de eerste keren niet lang weg te blijven. Evenwel kan je puppy gaat piepen, huilen of blaffen wanneer hij nog niet gewend is alleen te zijn. Zaak is dan dit gedrag niet te ‘belonen’. Wanneer je namelijk verschijnt dat je hond aan het klagen is, dan onthoud je viervoeter dat dit klagen effect heeft. En dat is juist niet de bedoeling.
De rol van de bench
Of je nu voor een korte tijd in een andere kamer in huis moet zijn of voor lange tijd je woning moet verlaten, het is altijd handig om een comfortabel aangeklede bench voor je hond in huis te hebben. Deze bench fungeert namelijk al snel als veilige haven voor je hond; een plekje waar hij ontspannen zichzelf kan zijn. Een fijne bench maakt het alleen blijven voor je hond dus makkelijker. Het is dan wel zaak deze functie van de bench zelf te bewaken en te beschermen. Dus wanneer je bijvoorbeeld ooit je hond straft, stuur hem dan niet voor straf de bench in. Je hond zal dit óf niet als straf ervaren óf hij zal verward zijn dat de bench nu opeens met iets slechts wordt geassocieerd.
Het nut van veel sociale interactie
Een andere manier om ervoor te zorgen dat je hond minder moeite heeft soms alleen te zijn is het creëren van veel sociale interactie. Laat je puppy daarvoor al op zo jong mogelijke leeftijd met veel mensen en honden kennismaken. Als je pup nu al banden opbouwt met andere mensen en honden, dan wordt hij minder emotioneel afhankelijk van zijn band met jou. Als je dan eens het huis verlaat is dat minder vervelend voor je hond.
Aanvullende tips
Hierboven heb je al kunnen lezen dat een fijne bench en veel sociale interactie ertoe leiden dat je hond nu en in de toekomst het makkelijker zal vinden alleen te zijn. Er zijn nog meer technieken en trucs die ditzelfde doel dienen, te weten:
- Wanneer je vertrekt kun je hier het best geen tragedie van maken. Als je zelf uitstraalt dat je vertrek heel vervelend en emotioneel is, dan kopieert je hond dat gedrag. Je hond zal dan eerder bedroefd zijn om je afwezigheid. Je kunt zelfs het best je hond zo veel mogelijk negeren wanneer je vertrekt. Daarmee wordt het verschil tussen je aan- en afwezigheid kleiner.
- Ook wanneer je terugkomt is het slim je hond niet meteen te veel aandacht te geven. Je terugkomst moet immers als vanzelfsprekendheid worden beschouwd, en is dus niet iets dat emotioneel gevierd moet worden.
- Geef je hond iets te doen tijdens zijn periode van eenzaamheid, bijvoorbeeld een stuk speelgoed met wat eten erin. Een kauwbotje waarmee hij wel even zoet is doet het ook altijd goed.
- Als afleiding kun je ook een lamp aanlaten en muziek opzetten. Deze afleidingstruc leidt er vooral toe dat je hond niet extreem gefocust zal zijn op geluiden uit de omgeving.
- Wanneer je ervoor zorgt dat je hond voordat hij even alleen wordt gelaten goed gegeten en uitgebreid gewandeld heeft, dan maak je het hem ook makkelijker. In dit scenario zal je hond sneller geneigd zijn te gaan slapen.
- Ben je van plan in de toekomst op vakantie te gaan en je hond dan niet mee te nemen? Dan is het slim om hem in zijn eerste levensjaar al te laten wennen aan logeerpartijtjes en verblijven in een pension. Hierbij geldt wederom: probeer de duur van je afwezigheid op te bouwen en toon niet veel emotie wanneer je afscheid neemt van je hond.