info@rhodesianridgeback.nl
hondentrainingen en cursussen

Welke hondentrainingen en cursussen zijn er?

Welke hondentrainingen en -cursussen zijn er?

Voor een hondeneigenaar die begaan is met het lot van zijn of haar hond is het heel normaal om erover na te denken: het volgen van hondentrainingen. Vooral als je niet precies weet wat er komt kijken bij het opvoeden van een hond is het aan te raden een of meerdere van deze hondentrainingen te volgen. Zo’n hondencursus is namelijk zeker niet alleen voor de hond. Het baasje leert er minstens zo veel van. Terwijl de hond leert socialiseren met andere honden en tijdens situaties op straat, leer je als baasje allerlei gedragsuitingen van je hond te herkennen. Uiteindelijk leiden deze trainingen tot een zo goed mogelijke verstandhouding tussen de hond en zijn of haar baasje. De kans dat er zich later dan nog problemen voordoen tussen jouw hond en andere honden of mensen wordt door het volgen van trainingen flink verkleind.

De meeste hondeneigenaren die naar een hondencursus gaan kiezen voor een puppycursus, eventueel gevolgd door een jonge honden cursus. Logisch natuurlijk, want in de eerste fase van het leven leert een hond veruit het meest. Cruciaal dus om in deze maanden zulke gedragstrainingen en gehoorzaamheidstrainingen te volgen. Maar sommige hondensoorten leren langer door dan een gemiddelde hond. Zo zijn de hersenen van Rhodesian Ridgebacks tot een leeftijd van ongeveer drie jaar nog volop in ontwikkeling. Fysiek gezien is hij dan allang volwassen. Bij een hond als een Rhodesian Ridgebacks is het dan ook essentieel om altijd geestelijke en ook fysieke ontwikkeling te blijven stimuleren.

PuppycursusPuppycursus

Het begint voor veel honden allemaal met de puppycursus. Voor eigenaren van alle puppy’s is het aanbevolen om deze cursus te volgen. Vanaf een leeftijd van ongeveer negen weken worden pups al toegelaten tot deze cursus. Een van de belangrijkste aspecten van de puppycursus is de socialisatie. Dit houdt in dat je hond kennis maakt met prikkels van buitenaf. Je hond zal hier op stabiele wijze op leren reageren. Ander kenmerk van de puppycursus is dat alle rassen en soorten honden worden toegelaten. Je hond zal tijdens de cursus dan ook snel gewend raken aan de nabijheid van andere soorten honden. Het gedrag van je puppy zal dan ook geobserveerd worden. Wellicht krijg je aan de hand daarvan nog wat tips mee. Tips krijg je trouwens sowieso over het opvoeden van je hond in het algemeen en de relatie tussen jou en je hond in het bijzonder.

Cursussen voor jonge hondenCursussen voor jonge honden

Veel hondeneigenaren houden het na de puppycursus voor gezien. En dat is jammer, want er is nog veel meer. Doe je nog een of enkele vervolgcursussen, dan kun je over de langere termijn nog veel meer uit de relatie met je hond halen. Een cursus voor jonge honden is wat dat betreft al een goede stap. Hoe oud je hond doorgaans is tijdens deze cursus kan verschillen, maar hij zit zeker nog in het eerste levensjaar. In dit eerste jaar ondergaat je hond immers veel veranderen. Dit op zowel lichamelijk als hormonaal gebied. Vooral op gedragsuitingen van je hond is het belangrijk goed te anticiperen als baasje. Tijdens de jongehondencursus leer je daar meer over. Aan het einde van deze cursus weet je daarom veel meer over de lichaamshoudingen die je hond kan aannemen. Daarnaast beschik je over handige trucs om je hond te laten gehoorzamen.

Cursussen voor volwassen honden

Wat voor veel mensen geldt, kan voor honden net zo goed gelden: je bent nooit helemaal uitgeleerd. Zeker bij Rhodesian Ridgebacks is dat zo, want bij deze hondensoort is het normaal dat ze in ieder geval tot een leeftijd van drie jaar volop bijleren. Op dat moment zijn ze dus al ongeveer twee jaar volwassen. Cursussen voor volwassen honden zijn evenwel nuttig voor alle hondenrassen. De sociale interactie tussen honden wordt bij deze cursussen nog verder opgevoerd en hondeneigenaren wordt nog beter in het herkennen van de lichaamstaal van hun honden. Het is de bedoeling dat je na deze hondentraining je hond onaangelijnd even goed kunt laten gehoorzamen als aangelijnd.

Sportieve trainingenSportieve trainingen

Veel hondeneigenaren zijn zich er niet van bewust, maar er bestaan naast de hierboven beschreven cursussen, die allemaal te maken met opvoeding, gedrag en gehoorzaamheid, nog meer cursussen en trainingen voor je hond. Zo bestaan er trainingen waarbij het fysiek van je hond verder getraind en geperfectioneerd wordt. Dit kan uiteindelijk zelfs een wedstrijdelement hebben, maar dit hoeft niet. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale behendigheidslessen. Hierbij wordt gestimuleerd dat honden zelfstandig langs toestellen en hindernissen komen. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid worden hierbij flink verbeterd. Dit komt zowel de fysieke als de mentale gezondheid van de hond ten goede. Dit soort trainingen is toegankelijk voor alle hondeneigenaren die kunnen aantonen dat ze hun hond kunnen laten gehoorzamen.

Beroeps hondentrainingen

Honden zijn over het algemeen leergierige, intelligente en loyale dieren. Sommige zintuigen van de hond zijn bovendien veel krachtiger dan van de mens. Het reukvermogen en het gehoor zijn daarvan de belangrijkste voorbeelden. Vooral de reuk van de hond wordt daarom nog weleens ingezet voor heel specifieke doeleinden. Maar niet zonder dit reukvermogen eerst langdurig en nauwgezet te trainen. Zo wordt de capaciteit van het reukvermogen optimaal benut. Dit zou je kunnen zien als een beroepscursus of -opleiding voor honden. Waar dit toe kan leiden? Een hond kan bijvoorbeeld de politie of de recherche ondersteunen bij het opsporen van bepaalde goederen. Ook kan na een ramp zoals een ingestort gebouw een hond worden ingezet om overlevenden op te sporen. Een hond kan daarnaast voor nog meer activiteiten worden ingezet waarbij speuren en jagen centraal staan. Maar niet alleen politie of overheidsinstanties kunnen hier baat bij hebben. Wat te denken van bijvoorbeeld de ondersteuning die een hond kan bieden aan mensen met een beperking. Blindengeleidehonden vormen hiervan het belangrijkste voorbeeld. Voor mensen met een visuele beperking een ware uitkomst. Dankzij hun hond zijn zij toch nog enigszins mobiel, en dus in staat om af en toe de hort op te gaan. Voor hen is hun hond dus vaak zelfs als een beste vriend!

Heb je zelf ook ervaring met hondentrainingen? Laat gerust weten wat jouw ervaring hiermee is door hieronder een reactie achter te laten.

4 comments

Laat een reactie achter

X