info@rhodesianridgeback.nl
7 leuke weetjes over de Rhodesian Ridgeback

7 leuke weetjes over de Rhodesian Ridgeback

Heb jij weleens van de Rhodesian Ridgeback gehoord? Dat is een unieke hond met hoge poten en een sterk lijf. Trost en groot. Het beest komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en kwam in de twintigste eeuw naar Nederland. De Ridgeback heeft midden op zijn rug een soort streep zitten die tegen de richting in groeit. Zoek je een gezellig huisdier? Maak dan kennis met deze hond. Hij vindt het heel fijn om in een gezin te wonen. Qua karakter is hij vrij excentriek en redelijk lui. Wil je meer weten? Lees dan snel verder voor 7 leuke weetjes over de Rhodesian Ridgeback. 

  1. Rhodesië

De Rhodesian Ridgeback dankt zijn naam deels aan het land Rhodesië. Tegenwoordig beslaat dit gebied de landen Zimbabwe en Zambia. Deze hond is weliswaar de nationale hond van Zimbabwe, maar oorspronkelijk komt het dier uit Zuid-Afrika. De geschiedenis van de Rhodesian Ridgeback gaat terug tot de 16e eeuw. De hond is ontstaan uit inheemse jachthonden en honden van Europese immigranten uit de 16e eeuw. Het is dus van oorsprong een gemengd ras. Het zijn snelle, sterke honden. Hun lijf is gespierd en hun poten staan stevig.

 

  1. Pronkrug

Het laatste deel van de naam van deze prachtige hond, ‘Ridgeback’, betekent vertaald ‘pronkrug’. Er is namelijk iets opmerkelijks aan de hand met zijn vacht. Op zijn rug (van de schouders tot de heupen) heeft het beest een karakteristieke streep haren die tegen de richting in groeit: de ridge of pronk. Deze streep lijkt een beetje op een ritssluiting en heeft een gemiddelde grootte van 5 centimeter. Als het goed is heeft de ridge twee kronen: één aan het begin en één aan het einde. Die kronen bevinden zich pal tegenover elkaar.

 

  1. De Rhodesian Ridgeback in Nederland

Pas sinds de twintigste eeuw worden er in Nederland Rhodesian Ridgebacks gehouden. De eerste Rhodesian Ridgeback, genaamd Pegasus, kwam in 1946 naar Nederland. Vliegenierster Ida van Zanten bracht deze hond mee. Een jaar later importeerde mevrouw M.E. Goedhart Bakker-Hofbauer twee Ridgeback honden uit Zuid-Afrika. Weer een paar jaar later zijn er twee nesten gefokt. Het ras werd in Nederland officieel erkend in 1949, door de Raad van Beheer. De man van mevrouw Goedhart Bakker-Hofbauer werd toen tot keurmeester van de Ridgeback benoemd.

 

  1. Excentriek karakter

De Rhodesian Ridgeback is een trotse hond. Hij heeft een eigenzinnig karakter. Het beest heeft een hoge eigenwaarde en kan daarom als arrogant worden ervaren. Dit wordt versterkt door de hoge poten. Ridgebacks zijn heel intelligent. Naar anderen toe zijn ze redelijk verlegen. Binnen het gezin houden ze van gezelligheid en zijn ze huiselijk. Oorspronkelijk werd de Rhodesian Ridgeback ingezet om leeuwen te verjagen. Die erfenis draagt het beest tegenwoordig nog met zich mee. Het staat vast dat deze hond jou zal bewaken. Geef hem respect en waardering: dat heeft hij nodig.

 

  1. Hekel aan slecht weer

Wist je dat een Rhodesian Ridgeback een enorme hekel heeft aan slecht weer? Vooral van regen en koud weer wordt deze hond niet blij. Die afkeer van slechte weersomstandigheden heeft te maken met de herkomst van het dier: het zuidelijk gedeelte van Afrika, waar het altijd lekker warm is. Ook de korte vacht van het beest speelt een rol. Je kunt dus maar beter niet te vaak met de Ridgeback naar buiten gaan bij regen of kou. Grappig om te weten: de hond vindt het juist wel fijn om lekker door de sneeuw te rennen. Het is het proberen waard! Sneeuwpret gegarandeerd.

Hekel aan slecht weer

 

  1. Schone hond

De Rhodesian Ridgeback is een schone hond die weinig verzorging nodig heeft. Hij heeft een vacht met korte haren. Die haren verliest hij het hele jaar door. Let op: ze kunnen in je kleding terecht komen. Als je het beest af en toe borstelt, dan is dat voldoende. Doe dat wel van achter naar voren. Heb je geen borstel? Dan kun je eventueel ook een doekje over de vacht van de Ridgeback halen. Ten slotte raden we je aan om de oren, het gebit en de oren van het dier regelmatig te controleren.

 

  1. Veel beweging nodig

Ondanks het feit dat de Rhodesian Ridgeback soms vrij lui is, is het heel belangrijk dat hij regelmatig aan activiteiten deelneemt. Lekker rennen of spelen: dat maakt allemaal niet uit. Deze hond heeft absoluut beweging nodig om optimaal in conditie te blijven. Je kunt hem laten deelnemen aan hondensporten, maar de kans is klein dat hij er heel goed in wordt. Let er verder goed op dat je de Ridgeback niet té veel laat bewegen. Het beest heeft het namelijk moeilijk om zijn grenzen aan te geven.

Veel beweging nodig

X