info@rhodesianridgeback.nl
De Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback: overzicht van alles wat je moet weten

Denk je eraan om een Rhodesian Ridgeback te kopen? Heb je er al een? Of ben je gewoon een bewonderaar van deze hond? Deze soort is werkelijk prachtig en erg populair bij hondenliefhebbers. Dankzij het natuurlijke instinct van deze beesten zijn ze echte waakhonden. Ze reageren zeer alert op mogelijke gevaren in de omgeving. Wil je meer weten over de herkomst, het uiterlijk, de persoonlijkheid? Of wil je leuke tips krijgen voor activiteiten met een Rhodesian Ridgeback? Lees snel verder. Met ons overzicht kom je alles te weten over dit unieke ras.



Oorsprong van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback komt oorspronkelijk uit het zuidelijk gedeelte van Afrika: het huidige Zimbabwe (vroeger Rhodesië genoemd) en Zuid-Afrika. ‘Ridgeback’ verwijst naar een strook haar die tegen de richting in groeit op de rug van het beest. De European ontdekten de hond in de zestiende eeuw, toen zij op ontdekkingsreis waren en Kaap de Goede Hoop bezochten. In de twintigste eeuw kwam de hond ook naar de Verenigde Staten. In Afrika werd de Rhodesian Ridgeback gebruikt bij de jacht op bijvoorbeeld leeuwen. Om goed met deze hond om te kunnen gaan is het van belang dat je al (ruime) ervaring hebt met de verzorging en opvoeding van honden. Misschien is een Rhodesian Ridgeback adopteren iets voor je?

 De Rhodesian Ridgeback

Prachtig uiterlijk

Het zijn trotse beesten om te zien. Ze hebben een gladde bruine vacht. Het typische aan hun uiterlijk zijn de grote hangoren. Een Rhodesian Ridgeback is groot en heeft hoge stevige poten. Hij is erg gespierd. Het trotse karakter van het dier wordt daarmee nog eens extra benadrukt. De neus is meestal zwart of bruin. Verder is hij mooi symmetrisch en atletisch. Reuen wegen gemiddeld rond de 37 kilo en teven rond de 32 kilo. De schouderhoogte is bij reuen meestal 63-69 cm en bij teven 61-66 cm. De Rhodesian Ridgeback is erg geliefd bij veel hondenliefhebbers. Niet alleen vanwege zijn mooie uiterlijk, maar ook vanwege zijn speciale karakter. In de winter kan het voorkomen dat de hond het koud heeft. Door zijn Afrikaanse origine is zijn vacht vrij dun.

 

Sterke, vriendelijke en sociale persoonlijkheid

De Rhodesian Ridgeback is een luie jachthond. Hij is vriendelijk, sociaal, intelligent en eigenzinnig. Hij heeft zeker ook een sterke persoonlijkheid. Deze honden vinden het gezellig om anderen gezelschap te houden. En samen met andere honden om te gaan. Ze kunnen ook goed met katten overweg als ze samen opgegroeid zijn. Naar zijn baasje toe is hij zeer loyaal, naar vreemden eerder wantrouwig. De Rhodesian Ridgeback heeft van nature een beschermend instinct. Het fijne van deze hond is dat hij weinig moet blaffen en weinig graaft. Deze soort heeft ook rust nodig om nieuwe indrukken te kunnen verwerken.

De Rhodesian Ridgeback

Gemakkelijke verzorging en opvoeding

Deze honden hebben weinig behoefte aan verzorging en vragen ook niet zo heel veel aandacht. Rhodesian Ridgebacks kun je verzorgen door de huid te kammen en schoon te maken met een borstel of doek. Werk van achteren naar voren. Controleer verder de nagels, de oren en het gebit. De honden zijn schoon en verliezen weinig haren. Je hoeft dus niet extra vaak in huis te stofzuigen om alle haren van de vloer te verwijderen. Ook qua voeding is de hond makkelijk, maar je moet er wel op letten dat de hond niet te zwaar wordt. Hij kan namelijk de neiging hebben om te veel te eten. De Rhodesian Ridgeback is makkelijk te trainen en luistert goed. Hij kan ook uitstekend met kinderen omgaan, maar ze zullen wel eerst aan elkaar moeten wennen. De gemiddelde levensduur van een Rhodesian Ridgeback is 10 tot 13 jaar.

Leuke tips voor activiteiten met een Rhodesian Ridgeback

We geven je tot slot nog een paar leuke tips voor activiteiten. Want een Rhodesian Ridgeback houdt er zeker van om actief bezig te zijn, maar van nature kan hij wat lui overkomen. Ze kunnen super snel rennen en hebben daarbij ook nog eens een groot uithoudingsvermogen. Om gezond te blijven heeft de hond ook echt veel beweging nodig. Een wandeling van 1,5 tot 2 uur wordt sterk aanbevolen. En zeg nu zelf: wat is er nu leuker dan samen met je hond eropuit te trekken en hem allerlei truckjes te leren. Het bos, het strand, de weilanden in: het maakt allemaal niet uit. Jullie gaan samen absoluut onvergetelijke momenten beleven.

X