info@rhodesianridgeback.nl
Ridge

De ridge van de Rhodesian Ridgeback

Het meest kenbare aan de Rhodesian ridgeback is wel de streep op de rug van de hond. Deze streep noemen we ook wel de ”ridge”. De meeste mensen herkennen de Rhodesian Ridgeback dan ook aan deze streep op de rug.De streep van de Rhodesian Ridgeback loopt van ongeveer na de schouderbladen spits toe naar net voor de kont van de hond. De ridge heeft bij een perfecte streep twee kruinen daar waar de ridge begint tussen de schouderbladen. Er zijn echter ook ridgebacks waarbij er geen of zelfs meer kruinen te zien zijn. Hieronder een afbeelding van een ridge zoals hij hoort te zijn.

Ridge

De ridge is zichtbaar doordat de ridge haren heeft die in de tegenovergestelde richtig groeien dan de rest van de haren.

Waar komt de ridge vandaan?

De ridge van de Rhodesian ridgeback is ontstaan door het kruisen van verschillende rassen om zo de perfecte jachthond te ontwikkelen. Zo is er gekruist met een half wilde Afrikaanse hond die kenmerkend was door een streep van tegenstellende groeiende haren op de rug. Deze streep is hierin altijd mee gegaan in de zoektocht naar de perfecte kruising. Vandaag de dag is de ridge dan ook de standaard van de Rhodesian Ridgeback geworden. Zo lezen we hier meer over de streep van de Rhodesian Ridgeback. Ook het RRCN beschrijft hoe een streep van de hond eruit moet zien als het gaat om de staandaard.

Een Rhodesian Ridgeback zonder streep?

Ja, er zijn ook Ridgebacks die geen streep hebben. Zo is het dat er per nestje soms een of meerdere pups voort komen dat geboren wordt zonder streep. Deze streep (ridge) zal in een later stadium ook niet komen. Hierdoor is de hond niet minder gezond of anderzijds. Het is en blijft hetzelfde ras, maar dan zonder een streep op de rug. Daarnaast is het ook zo dat de ridge geen enkel doel heeft voor de hond, en zal dus nergens last van hebben bij geen streep.

 

X