info@rhodesianridgeback.nl
castratie en sterilisatie

Hoe zit het nu met castratie en sterilisatie bij honden?





Deze blog is speciaal voor jou geschreven als je een of meerdere honden hebt. Vroeg of laat zal je moeten beslissen of je de hond wel of niet wil laten castreren of steriliseren. Er is op het web veel tegenstrijdige informatie te vinden. Hoe zit het nu precies met castratie en sterilisatie bij honden? Zijn er verschillen tussen reuen en teven? Zo ja, welke? Daar gaan wij uitgebreid op in. Uiteraard staan we ook kort stil bij de Rhodesian Ridgeback. Wij hebben alle belangrijke punten voor je op een rijtje gezet. Daarmee hopen we jou en je hond verder te helpen!

DierenartsCastratie en sterilisatie: uitleg

We leggen het verschil tussen castratie en sterilisatie kort voor je uit. Bij het castreren van de hond worden de geslachtsklieren volledig verwijderd. Heel belangrijk om te weten: castratie én sterilisatie kunnen bij zowel reuen als teven toegepast worden. Castratie en sterilisatie hebben verschillende gevolgen. Na een sterilisatie kunnen honden zich niet meer voortplanten. Bij sterilisatie van een teef worden de eileiders afgebonden. Na een castratie kan ook het karakter van het dier veranderen, want er worden geen geslachtshormonen meer geproduceerd. Het gevolg bij reuen is vaak dat ze minder dominant of agressief worden. Teven hebben geen loopsheid meer.

Castratie en sterilisatie bij reuen

Bij reuen wordt castratie toegepast om de hond minder dominant en/of agressief te maken. Het is de bedoeling dat de reu minder drang krijgt om te paren. Ook kan castreren ervoor zorgen dat hij minder snel van huis loopt. Ook kan een reden zijn dat de hond overproductie heeft. Het positieve resultaat is vaak dat jouw hond prettiger wordt in de omgang. Naar mensen en naar andere honden. Als een hond wat ouder is, dan wordt er meestal overgegaan op het verwijderen van de testikels om medische redenen. Bijvoorbeeld vanwege problemen aan de prostaat of testikels. Er zijn bijna geen risico’s voor een hond bij castratie. Als je kiest voor sterilisatie, dan kan de reu zich alleen niet meer voortplanten.



Castratie en sterilisatie bij teven

Veel hondeneigenaren denken dat castratie alleen bij reuen mogelijk is. Dat is niet het geval. Castratie is zeer zeker ook bij teven toe te passen. Net als sterilisatie. De twee termen worden geregeld door elkaar gehaald. Het is daarom belangrijk om de begrippen goed uit elkaar te houden. Castratie wordt bij teven door veel mensen ten onrechte sterilisatie genoemd. Bij castratie worden de geslachtsklieren helemaal verwijderd, bij sterilisatie worden de eileiders afgebonden. De teef is daarmee onvruchtbaar en de kans op aandoeningen is kleiner geworden.

Rhodesian Ridgeback castreren of steriliseren

Moet je een besluit nemen over het wel of niet castreren of steriliseren van jouw Rhodesian Ridgeback? Het castreren van een Ridgeback is zeker een optie, maar het wordt wel aangeraden om hier goed over na te denken. Een dierenarts kan jou adviseren bij het maken van deze moeilijke keuze. Misschien zijn er andere opties om een agressieve houding van je hond te onderdrukken. Trainen kan ook helpen als onderdeel van de opvoeding. Het nadeel van castratie is dat jouw Ridgeback wellicht een minder stoere uitstraling krijgt als hij geen testikels meer heeft. Dat zijn zaken om mee te nemen bij het besluit om al dan niet op castratie over te gaan. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven. Opties genoeg, dus!

X