info@rhodesianridgeback.nl
Hondenvoer rhodesian ridgeback

Hondenvoer: handige tips voor het voeden van jouw hond

Honden vinden het heerlijk om te genieten van lekker eten. Goed hondenvoer is dan ook erg belangrijk bij de verzorging. Niet alleen voor een optimaal humeur van jouw huisdier, maar ook voor de lichamelijke gesteldheid. Een hond die de juiste voeding eet heeft minder kans om ziek te worden. Ook zal jouw dier fitter zijn. Heb je kinderen? Dan is het een heel leuk idee om jouw kinderen hondenbrokken of ander voedsel klaar te laten leggen voor jullie hond. Ben je benieuwd naar andere ideeën? In deze blogs geven we jou tips voor het voeden van jouw hond.

Rauw vlees of gekookt vlees

Voordat je op zoek gaat naar het meest geschikte vlees voor jouw hond, is het verstandig om te bepalen of je voor rauw vlees of voor gekookt vlees kiest. Er zijn veel verschillende meningen over wat het beste is. De ene bron zegt dat een hond het meest gebaat is bij rauw voedsel, de andere bron beweert dat gekookt voedsel het beste is. Het verschilt per dier waar de voorkeur naar uitgaat. Kom je er echt niet uit? Dan is het raadzaam om advies te vragen bij een dierenarts. Hij of zij kan je verder helpen!

Proteïnerijk voedsel voor honden

Honden zijn echte vleeseters. Daarom is het heel belangrijk dat jouw hond voldoende proteïnerijk voedsel binnenkrijgt. Jouw huisdier heeft namelijk veel voedingsstoffen en mineralen nodig om sterk te worden én te blijven. Nu vraag je je misschien af welk voedsel veel proteïne bevat. Het gaat vooral om vlees. Daarbij maakt het niet uit of het kalkoen, rund, lam of kip is. Verder bevatten sommige groenten en eieren ook veel proteïne. Er zijn dus genoeg mogelijkheden. Overigens hebben honden vaak problemen met het verteren van vegetarisch eten. Het is dus verstandig om daar rekening mee te houden bij het bereiden van de perfecte maaltijd.

Zelf gekookt hondenvoer maken: vlees

Jouw hond gaat het gegarandeerd lekker vinden dat je stukjes vlees voor hem gaat bereiden. Het soort vlees maakt eigenlijk niet uit. Voor extra vitamines is het een uitstekend idee om wat orgaanvlees toe te voegen aan de maaltijd. Wil je er helemaal zeker van zijn dat je hond alle benodigde stoffen eet? Dan kun je de voeding zelf aanvullen met vitamines. Het toevoegen van kruiden is zeker niet nodig. Kruiden kunnen er zelfs voor zorgen dat het maagproblemen bij jouw huisdier veroorzaakt. Enige voorzichtigheid is dus geboden als je een maaltijd gaat bereiden.

Hondenvoer rhodesian ridgeback

Gekookt voedsel: zetmeel, plantaardig product, calcium

Nu zijn we toegekomen aan een volgende stap. Kook voor zetmeelrijk voedsel rijst. Heeft je huisdier spijtsverteringsproblemen? Kies dan voor bruine rijst. Ook het koken van gerst, havermout of pasta behoort tot de mogelijkheden. Bereid het voedsel wel langer dan je zelf gewend bent, dan kan jouw hond het beter verteren. Kook daarnaast een plantaardig product: groente of fruit (vers of bevroren). Pureer het geheel daarna in een blender. Voeg tot slot verpulverde eierschalen toe of wat beendermeel (1 theelepel). Mix alles samen met het vlees in een kom. Daarna kan het voeren direct beginnen.

Zelf rauw hondenvoer maken

Je wil graag een heerlijke maaltijd voor jouw hond bereiden. Ligt hij op de bank te relaxen? Laat hem er dan snel vanaf komen met lekker eten. Je kunt gekookt voedsel maken, zoals hierboven beschreven. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf rauw hondenvoer te maken. Koop daarvoor vlees in de supermarkt of slager. Denk aan varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en kip. Let op: er mag geen bot in zitten, want dat kan gevaarlijk zijn voor je hond. Verder kun je orgaanvlees, eieren of vis toevoegen. Voeg om de maaltijd helemaal af te maken ook nog wat groente toe en mix alles in de blender. Aanvallen maar!

X