info@rhodesianridgeback.nl
Legger sky elleboog

Een legger bij de Rhodesian Ridgeback

Een Rhodesian Ridgeback is een grote hond die ook een flink gewicht kan hebben. Een ”legger” zoals ze dat zo mooi noemen komt dan bij Rhodesian Ridgeback honden ook voor. Zo heeft onze Sky nu een legger op zijn rechter elleboog.legger hondWat is een legger?

Een legger is een vochtophoping aan de achterkant in de slijmbeurs van de elleboog van de hond. Naast de elleboog kan dit ook voor komen op de hak of pols, maar dit komt zelden voor. Een legger wordt veelal veroorzaakt bij grote honden die met hun elleboog op de grond liggen of in ieder geval op een harde ondergrond. Al ligt onze Sky altijd op de bank (zacht) heeft hij toch een legger gekregen.

Wat te doen bij een legger?

De dierenarts heeft aangegeven dat we er niks aan hoeven te doen tenzij hij er last van ging krijgen, vocht ging verliezen of de bult zou gaan ontsteken. Wel is het verstandig om hem niet teveel op een harde ondergrond te laten liggen. Zojuist gemerkt dat hij er last van heeft. Hij heeft een klein huppeltje tijdens het lopen en ontwijkt leunen op deze kant. We hebben dan ook een antibiotica, pijnstiller/ontstekingsremmer gekregen voor een week. Daarnaast zullen we maandag nog eventueel foto’s maken van zijn elleboog.

Soms wordt ervoor gekozen om chirurgisch in te grijpen, maar dit wordt zoveel mogelijk voorkomen. Het probleem wordt namelijk vaak niet opgelost door een dergelijk ingrijpen. De kans dat het terugkomt is dan ook groot. Ook wordt er soms gekozen om een drainage aan te leggen om zo het vocht weg te laten lopen. Hierbij moet wel gelet worden op kans op ontsteking.

Heeft jouw hond(en) weleens last gehad van een dergelijke aandoening? Deel dan die ervaring als een reactie hieronder zodat ook andere ridgeback eigenaren hier wat aan hebben.

X