info@rhodesianridgeback.nl
Ontstaan Rhodesian Ridgeback

Ontstaan Rhodesian Ridgeback
Over het ontstaan van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback wordt ook wel pronkrug genoemd en dankt zijn naam aan de streep met tegengestelde haren op zijn rug. De hond komt uit Zuid-Afrika en werd gefokt en geselecteerd om leeuwen te kunnen aanvallen en huis en haard te beschermen. In dit artikel vertellen we je graag meer over het ontstaan van de Rhodesian Ridgeback.

Kruising

De voorouders van de Rhodesian Ridgeback zouden honden zijn die gebruikt en gekruist werden door de Hottentotters. De Rhodesian Ridgeback is ontstaan door de kruising van de Inheemse jachthond (de inmiddels uitgestorven Hottentot jachthond) en honden van de kolonialen uit Europa (Mastiffs, Bloedhonden en Terriërs). Voor het ontstaan van de Rhodesian Ridgeback werden er honden geselecteerd die bepaalde vaardigheden hadden. De honden die zij selecteerden, stonden bekend om hun kracht, moed en hittetolerantie. Het resultaat van de kruising was een hond die zelfs voor leeuwen niet wegliep… De Rhodesian Ridgeback. Dit ras wordt daardoor ook wel ‘leeuwhond’ genoemd’.

Bekijk ook de video hieronder.

 

Functie

De Rhodesian Ridgeback werd oorspronkelijk ingezet als hond die leeuwen aanviel. Door een leeuw te blijven aanvallen op strategische wijze, kon de hond ervoor zorgen dat de leeuw naar het geweer van de jager werd gelokt. Ook werd de Rhodesian Ridgeback ingezet om huis en haard te beschermen. Zijn vroegere functies zorgen ervoor dat de Rhodesian Ridgeback een goede bewaker is die ervoor zal zorgen dat jouw huis en eigendommen veilig zijn. Wanneer hij een situatie niet vertrouwt, zal hij meteen van zich laten horen.

Oorsprong

De naam Rhodesian Ridgeback doet vermoeden dat dit ras uit het voormalig Rhodesie (tegenwoordig Zimbabwe) komt. Alhoewel hij daar wel het nationale hondenras is, komt de hond oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De Rhodesian Ridgeback kwam voor het eerst naar Nederland in 1946. Een vliegenierster haalde haar Ridgeback, genaam Pegasus naar Nederland. Een jaar later werden er door een andere vrouw twee Ridgebacks naar Nederland gehaald. Vervolgens werd er verder in Nederland gefokt. In 1949 werd het ras officieel erkend door de Raad van Beheer.

vlag zuid afrika

Meer weten over de Rhodesian Ridgeback?

De Rhodesian Ridgeback is een bijzondere hond die met respect behandeld wenst te worden. Niet als slaaf, maar als partner. Met de juiste opvoeding krijg je er een loyale hond voor terug die graag in je gezelschap is. Wil je meer weten over de geschiedenis en ontstaan van Rhodesian Ridgeback? Neem dan zeker een kijkje verder op onze website. Wij hebben op deze website namelijk informatie voor jou verzameld over de Rhodesian Ridgeback. Zo kun je o.a. lezen over het karakter en de omgang van de Rhodesian Ridgeback met kinderen.

X