info@rhodesianridgeback.nl
Rhodesian Ridgeback gevaarlijk

Is een Rhodesian Ridgeback gevaarlijk?

Rhodesian Ridgeback gevaarlijk?

Wanneer je overweegt een Rhodesian Ridgeback (ook wel Pronkrug) aan te schaffen, zijn er een aantal dingen waar je van af moet weten. Ten eerste, is de hond gevaarlijk of niet? Ja en nee. Of een Rhodesian Ridgeback gevaarlijk is of niet heeft altijd met verschillende omstandigheden te maken. Graag leggen wij je uit waarom de Rhodesian Ridgeback over het algemeen GEEN gevaarlijke hond is. Hoewel de hond ook wel Leeuwenhond wordt genoemd, en vroeger gebruikt werd voor het verjagen van leeuwen en ander groot wild, kunnen ze absoluut geen leeuwen doden en zijn ze ook nooit getraind om dat te doen. De Rhodesian Ridgeback is een uitstekende, sociale metgezel voor assertieve eigenaren. Echter, zonder voortdurende tijd en moeite, oefening, socialisatie en supervisie is hij echter geen geschikte hond voor elke hondenhouder.

 

Zijn reputatie

Is de rhodesian ridgeback gevaarlijk of niet? De Rhodesian Ridgeback heeft vaak een negatief beeld als agressief en extreem waakzame hond. Zo wordt hij bijvoorbeeld als nummer 21 bestempeld als de gevaarlijkste hondenrassen. De reden daarvoor is zijn oorspronkelijke doel: het wegdrijven van groot wild zoals leeuwen. Om leeuwen te kunnen verjagen moet een hond natuurlijk agressief en moedig zijn. Echter is de hond door de jaren heen ook meerdere keren gecombineerd met vriendelijkere hondenrassen en wordt de hond ook gezien als een vriendelijke familiehond. De hond is erg territoriaal, wat uiteraard nodig was in het verleden bij het verdedigen en beschermen van gewassen en boerderijen. Hoewel ze misschien wat tijd nodig hebben om te wennen aan nieuwe bezoekers, staan ze erom bekend dat ze zacht en aanhankelijk zijn.

 

Goede opvoedingGoede opvoeding

Wanneer je overweegt een Rhodesian Ridgeback aan te schaffen is het sterk aanbevolen om een training of cursus te volgen. Met een training leer je bijvoorbeeld de gedragskenmerken van jouw hond herkennen en bouw je samen wederzijds vertrouwen op. Door middel van spel en technieken, leer je jouw hond socialer en vriendelijker te maken en zorg je dat de hond meer open wordt tegenover andere. Je kunt bij elk hondentrainingscenter terecht voor puppycursussen of volwassen trainingen, of je aanmelden voor een gespecialiseerde opleiding speciaal voor de Rhodesian Ridgeback. Zo zijn er bijvoorbeeld speciaal gediplomeerde gedragstherapeuten voor de Rhodesian Ridgeback, zoals bijvoorbeeld de Hondenschool Alpha & Omega in Veendam, of Kastor’s Home in Mol (BE) Over het algemeen zijn de Rhodesian Ridgebacks zeer trainbaar in de juiste handen vanwege een hoge intelligentie, maar ze kunnen eigenzinnig of dominant zijn (ze willen graag de baas zijn). Je moet ze dus absoluut laten zien dat je meent wat je zegt en stevig in je schoenen staan voor een goede opvoeding van deze honden. Vroeger waren de honden gewend om op afstand voor hun eigenaar te werken, en leerden ze om beslissingen te nemen en ernaar te handelen zonder onmiddellijke steun van hun geleider. Hierdoor is hun gedrag niet altijd gemakkelijk te beïnvloeden door traktaties en zijn ze misschien niet zo gemotiveerd door deze dingen als positieve beloningen. Ze hebben echter een sterk arbeidsethos en moeten bezig zijn. Ze hebben daarnaast de hersencapaciteit om behoorlijk gecompliceerde taken te beheersen.

 

Kalm karakter

Ondanks de Rhodesian Ridgeback gefokt is voor snelheid, behendigheid en alertheid, heeft de volwassen Rhodesian Ridgeback een kalm en stil karakter en zal hij zelden blaffen. De Rhodesian Ridgeback heeft genen van de Deense (Duitse) Dog, die ook wel bekend staat als de vriendelijke reus. Deze hond is erg betrouwbaar en verantwoordelijk, wat hem tot een vriendelijke familiehond maakt. Met de goede training en de juiste verzorging hoeft de Rhodesian Ridgeback dus geen onvriendelijke hond te zijn.

 

Zorg voor genoeg beweging

De Rhodesian Ridgeback is absoluut geen hond om de hele dag rustig in je huis of tuin te zitten. Jonge Rhodesian Ridgebacks zijn bijzonder energievol, vervelen gemakkelijk en kunnen enorme gaten graven – in vuil of in banken. De hond heeft een enorme energie voorraad en spierbundels en vereist daarom krachtige oefeningsvereisten. Door regelmatig goed te bewegen, voorkom je agressie tegen andere dieren en het jagen op instincten. De Rhodesian Ridgeback is immers gefokt om te jagen en te beschermen en zal dit uit natuurlijke instincten ook willen nastreven. Het dier heeft een eigenzinnige geest, die een zelfverzekerde eigenaar nodig heeft die de leiding kan nemen en voor voldoende lichaamsbeweging kan zorgen.

genoeg beweging

Wees voorzichtig tegenover vreemde

De Rhodesian Ridgeback is oorspronkelijk gefokt op het hebben van een hoog alertheidsniveau en werd vaak ingezet voor het beschermen van gewassen en boerderijen. Tegenover vreemden zijn ze dan ook vaak wat dominanter en moeten ze op jonge leeftijd aan mensen gewend zijn, zodat het bewakingsinstinct beheerst kan worden. Ridgebacks kunnen daarnaast ook dominant zijn bij andere dieren, vooral bij andere honden van hetzelfde geslacht. Sommige individuen zijn prima met katten, terwijl anderen roofzuchtige achtervolgers zijn van alles wat loopt. Zorg ervoor dat je zelf alert bent wanneer vreemde langs komen en stel je hond gerust zodat ze leren dat er geen gevaar is.

 

Zorg voor voldoende sociaal contact

Gezien veel Rhodesian Ridgebacks beschermende instincten tegenover vreemden hebben, is het juist van belang om de hond vaak in contact te laten komen met vreemde. Ze hebben veel blootstelling aan vriendelijke mensen nodig, zodat ze leren het normale gedrag van goede mensen te herkennen en mensen te vertrouwen. Alleen daarmee kunnen ze het verschil herkennen wanneer iemand zich abnormaal gedraagt. Zonder voldoende socialisatie kunnen Ridgebacks ofwel agressief of verlegen en nerveus worden. Om de Rhodesian Ridgebacks in contact te laten komen met vreemde, is het van belang de hond regelmatig naar nieuwe plekken mee te nemen, zoals het strand, het park, het station of een winkelcentrum. Door je hond deze plekken te laten zien, zal hij minder snel bang zijn van nieuwe gezichten of onverwachte bezoekjes van mensen. Blijf uiteraard altijd voorzichtig en vertrouw niet blind op het gedrag van de Rhodesian Ridgebacks.

Sociaal contact

Over het algemeen is de Rhodesian Ridgeback een uitermate geschikte hond voor iedereen die tijd en energie kan besteden aan de verzorging van deze hond. Met de juiste training en inzet heb je aan deze hond een goede vriend.

One comment

Laat een reactie achter

X