info@rhodesianridgeback.nl
Rhodesian Ridgeback kopen

Rhodesian Ridgeback kopen

Rhodesian Ridgeback kopen: een hond voor jou?

De Rhodesian Ridgeback is momenteel een zeer populair hondenras. Zit jij er ook over te denken om een Rhodesian Ridgeback te kopen? Bedenk dan eerst of het een ras is dat bij jouw karakter en levensstijl past. Als dit zo is, dan ga je de afweging maken of je kiest voor een pup of een volwassen hond. In dit artikel vertellen we je alles over het ras en waar je op moet letten bij de aanschaf van een Rhodesian Ridgeback.

karakter en oorsprongDe oorsprong van het ras

De Rhodesian Ridgeback (ook wel Pronkrug, Rifrug of Leeuwhond genoemd) komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika. Het ras werd gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals leeuwen en gnoes, en als waakhond. Honden van dit ras hebben al vanaf de geboorte een strook haar op de rug die tegen de haarrichting ingroeit (de ridge of pronk), vandaar de naam. Tegenwoordig wordt de Ridgeback vooral als huishond gehouden.

Past het karakter van de Rhodesian Ridgeback bij jou?

Ben je op zoek naar een actieve, slimme en zelfverzekerde hond? Dan ben je bij de Rhodesian Ridgeback aan het juiste adres. Dit ras is erg gericht op de baas en kan heel aanhankelijk zijn, maar ook behoorlijk eigenzinnig. De Ridgeback heeft daarom baat bij een consequente, ervaren hondeneigenaar die duidelijk de leiding neemt. Deze honden hebben veel beweging nodig, dus het is belangrijk dat je een actieve levensstijl hebt. Iedere dag moet je toch wel een flinke wandeling van 1,5 à 2 uur maken. Het jachtinstinct is nog steeds aanwezig in dit ras, dus pas goed op waar je je hond los laat lopen. Denk je na het lezen van deze informatie dat het een goede match is en wil je een Rhodesian Ridgeback kopen? Bepaal dan of je kiest voor een pup of een volwassen hond.

volwassenEen pup of toch een volwassen hond?

Voor zowel een pup als een volwassen hond zijn verschillende voor- en nadelen te noemen. Pups zijn natuurlijk heel erg schattig en je bouwt al een band met je hond op vanaf de eerste maanden van zijn leven. Je ziet hem groeien en zich ontwikkelen. Maar pups kosten ook ontzettend veel tijd en energie, dat moet je echt niet onderschatten. Je kunt ze de eerste tijd nog niet lang alleen laten, je moet ze zindelijk maken, ze zullen dingen stuk maken, je moet ze alles leren, enzovoort. Bedenk dus goed of je hier de tijd en energie voor hebt. Niets is erger dan een andere eigenaar te moeten zoeken voor je pup, omdat jij de tijd en energie die in het opvoeden gaan zitten hebt onderschat.

Rhodesian Ridgebacks worden gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar oud. Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken, maar maak wel een realistische afweging of jij gedurende die periode de hond kan bieden wat hij nodig heeft, met name qua beweging. Is dit niet het geval, dan kun je misschien beter gaan kijken naar een wat oudere, volwassen hond.

Bij een volwassen hond is de meest intensieve periode voor wat betreft opvoeden en zindelijk maken al achter de rug en is er meer bekend over het karakter. Volwassen honden zijn over het algemeen ook al wat rustiger en het is natuurlijk mooi dat je een wat oudere hond een warme mand kan bieden, want de meeste mensen kiezen toch voor een pup. Maar het kan zijn dat een volwassen hond bij zijn vorige eigenaar verkeerde dingen heeft geleerd, nare ervaringen achter de rug heeft of zelfs probleemgedrag heeft ontwikkeld. Er gaat dan veel tijd zitten in het heropvoeden, indien dit al mogelijk is. Laat je daarom goed informeren over het karakter van de hond die je op het oog hebt en neem eventueel een hondengedragsdeskundige mee.

Pup

Het is zover: je gaat een Rhodesian Ridgeback kopen!

Je hebt je besluit genomen en je wilt een Rhodesian Ridgeback. Erg spannend allemaal! Als je hebt gekozen voor een pup, koop deze dan altijd bij een erkende fokker. Laat je niet verleiden door advertenties op Marktplaats waar goedkope Ridgeback pups worden aangeboden. Je kunt beter investeren in een gezonde en gecheckte pup, dan dat je later voor torenhoge dierenartskosten komt te staan. Voor een gezonde pup van een erkende fokker moet je rekenen op een bedrag van ongeveer 1.500 euro. Het is ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de fokker, want vaak heb je na de aankoop van je pup ook nog contact. Het is fijn als je het gevoel hebt dat je bij iemand terecht kunt met je vragen.

Bij de Rhodesian Ridgeback Club Nederland (RRCN) vind je een lijst met erkende fokkers. Deze fokkers fokken allemaal volgens de regels van de RRCN. De RRCN onderzoekt de ouderdieren op diverse erfelijke afwijkingen (bijvoorbeeld heup- en elleboogdysplasie) en doet als de pups zes weken oud zijn een zogenaamde nestinventarisatie. Alle pups worden dan gecontroleerd op onder andere eventuele onregelmatigheden in de staartwervels, fouten in het gebit, de aangeboren afwijking Dermoïd Sinus, ridgefouten en ooglidafwijkingen.

Zaken waar je zelf nog op kunt letten zijn:

  • Het nest: hoeveel nestjes zijn er aanwezig? Ligt het nest in huis (beter voor de socialisatie van de pups) en is het schoon? Is de moederhond aanwezig? Ziet ze er goed uit en hoe gedraagt ze zich? Je kunt veel afleiden uit haar gedrag, zowel naar haar pups als naar jou, en haar uiterlijk.
  • Gezondheid: heeft de pup een inentingsbewijs en is hij ontwormd en gechipt? Kan de fokker een inventarisatieformulier met de bevindingen van de RRCN laten zien?
  • Socialisatie: hoe reageren de pups op bezoek en geluiden? Gezonde, goed gesocialiseerde pups zullen nieuwsgierig zijn en naar je toe komen. De pups moeten zeker niet schrikkerig zijn en wegkruipen.
  • De fokker: neemt de fokker de tijd om vragen te stellen en te beantwoorden? Mag je meerdere keren langs komen of moet je meteen beslissen? Een goede fokker wil dat zijn pups goed terecht komen en neemt dus de tijd voor jou en je vragen.

Wil je liever een volwassen Rhodesian Ridgeback kopen? Kijk dan eens op onze adoptiepagina of op de website van de Dierenbescherming.

Checklist

  • Past een Rhodesian Ridgeback qua karakter bij jou?
  • Pas jij qua karakter bij een Rhodesian Ridgeback? Sta je sterk in je schoenen en kun je de leiding nemen?
  • Heb je een actieve levensstijl? En heb je genoeg tijd en energie om een Ridgeback voldoende beweging te bieden?

Als het antwoord op alle bovenstaande vragen een volmondig ‘ja’ is, dan ben je er klaar voor. We wensen je heel veel geluk en mooie momenten toe met jouw Rhodesian Ridgeback!

2 comments

Laat een reactie achter

X