info@rhodesianridgeback.nl
Rhodesian ridgeback gewicht

Rhodesian ridgeback gewicht

Rhodesian ridgeback gewicht

De Rhodesian Ridgeback is een energierijke hond en kan de hele dag rennen en spelen. Met een bodemloze eetlust, eten ze met alle vurigheid en lijken ze nooit genoeg te hebben. De meeste Ridgebacks eten daardoor ook zolang er voedsel voor hen staat. Dit is echter niet altijd handig. De Rhodesian Ridgeback zijn van nature een slanke hond en horen geen overgewicht te hebben. Vroeger werden de honden vaak gebruikt voor het jagen en moesten ze dus snel en behendig kunnen zijn. Rhodesian Ridgebacks zijn dus het gezondst als ze lekker kunnen rennen en geen last hebben van overgewicht. Met het voeden van de Rhodesian Ridgeback en het zorgen voor het juiste gewicht, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden, zoals:

  • schuldgevoel truckVal niet voor de schuldgevoel truck! De meeste Ridgebacks lijken altijd hongerig te zijn en zullen er alles aan doen om nog een extra portie te krijgen. Alleen omdat die van jou doet alsof hij een week niet heeft gegeten, wil het nog niet zo zijn dat je hem eten moet geven als hij al voldoende voeding heeft gehad voor de dag. Voorkom overvoeding en val dus niet voor deze schuldgevoel truck.
  • Een goed afgetrainde Ridgeback is een gezonde Ridgeback. Als je je hond niet te extra zwaar houdt, ziet hij er niet alleen goed uit en voelt hij zich ook goed, maar helpt het ook letsel of andere ongemakkelijkheden te voorkomen. Ridgebacks zijn van nature atletische en enthousiaste honden, en ze kunnen zichzelf gemakkelijk verwonden als hun buitensporige lichaamsgewicht hun behendigheid schaadt. Dat gaat dubbel voor puppy’s!
  • Ridgebacks kunnen aanzienlijk in grootte variëren, en veel wegen iets meer dan de standaardrichtlijnen. Zorg echter wel dat je een Labrador retriever-silhouet vermijdt! Als je geen tijd besteedt aan de goede verzorging van je Rhodesian Ridgeback gewicht, kan het moeilijk zijn om te weten hoe je Ridgeback eruit moet zien. Belangrijk is dat hij eerder wat slanker is en een atletische silhouet heeft dan een stevig postuur.

 

Gewicht rhodesian ridgeback puppyGewicht als puppy

Kleine honden doen er gemiddeld 9 maanden over om een volwassen gewicht te bereiken, terwijl grotere honden ongeveer 1,5 jaar nodig hebben om hun volwassen gewicht te bereiken. Dit verschilt ook tussen reutjes en teefjes. De Rhodesian Ridgeback is een relatief grote hond en heeft dus langer tijd nodig om op gewicht te komen. Zorg ervoor dat je jouw puppy niet te veel en niet te vaak eten geeft. Een mollige puppy kan schattig zijn, maar dat extra gewicht belast de groeiende botten en bindweefsel en kan orthopedische problemen veroorzaken. Slanke rhodesian ridgeback gewicht puppy’s zijn het beste. Meer informatie over de opvoeding van de Rhodesian Ridgeback puppy lees je hier. Afhankelijk van de grootte van jouw Ridgeback puppy moet het gewicht van de Rhodesian Ridgeback teefje na 3 maanden tussen 11 en 12,7 kg zijn. Na 6 maanden weegt een Rhodesian Ridgeback-teefje gemiddeld tussen 20,5 kg voor de kleinste formaten en 23,7 kg voor de grotere formaten. Bij reutjes ligt het gewicht iets hoger. Afhankelijk van zijn grootte moet het gewicht van de Rhodesian Ridgeback-reu na 3 maanden tussen 13,1 en 14,4 kg zijn en na 6 maanden gemiddeld tussen 24,4 kg voor de kleinste maten en 26,9 kg voor de grootste maten zijn.

 

Een volwassen Rhodesian Ridgeback

Na een 1 jaar heeft een Rhodesian Ridgeback teefje een gewicht van 28 en 32,7 kg. Wanneer het teefje volledig volwassen is (ongeveer naar 16 maanden), met een lengte van gemiddeld 61 en 66 cm hoog, wegen ze minimaal 32 kilo, maar dit kan ook meer zijn. De Rhodesian Ridgeback reu is na 1 jaar tussen de 34,2 en 38,5 kg en eindigt zijn groei na zo’n 19 maanden. Wanneer de Rhodesian Ridgeback reu volwassen is, en een gemiddelde lengte van 63 tot 69 cm hoog heeft, weegt de reu gemiddeld 35 kilo. Deze gewichten zijn echter slechts de standaardgewichten, elke hond wijkt ongetwijfeld af van dit standaard en zal wellicht wat zwaarder of lichter wegen in overeenstemming met de lengte. Twijfel je over het gewicht van jouw hond? Bekijk dan de handige groei meter waarmee je eenvoudig het gemiddelde gewicht van een Rhodesian Ridgeback vergelijkt met jouw hond in elke groeifase.

Is mijn Rhodesian Ridgeback dik of te dun?

Veel Rhodesian Ridgeback maken zich zorgen over het gewicht van hun hond. Je hond is hoogstwaarschijnlijk te dik wanneer de spieren niet goed zichtbaar zijn. De Rhodesian Ridgeback staat bekend om zijn spierbundels en deze zijn bij gezonde honden altijd duidelijk zichtbaar. Bestudeer het lichaam van je hond regelmatig en volg zijn ribbenkast tot het einde. Bij een gezonde Ridgeback moet er een natuurlijke inkeping en vernauwing zijn waar de ribben eindigen en de lenden beginnen, net voor de benen. Wanneer de Ridgeback overgewicht heeft ziet dit er gewoon uit als een rechte lijn (of wellicht zelfs een uitpuilende). Wanneer je denkt dat jou Rhodesian Ridgeback niet het goede gewicht heeft, is het van belang om maatregelen te nemen. Het hebben ven overgewicht of ondergewicht kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van de Rhodesian Ridgeback. Vraag jezelf dan af of de hond genoeg beweging krijgt. Wanneer je hond overgewicht heeft hoeft dit niet direct aan de voeding af te leiden zijn. Zorg dat jouw Ridgeback zijn dagelijkse portie energie kwijt kan en draag daarmee bij aan een gezonde leefstijl van jouw hond. Als je je hond een voldoende portie hebt geserveerd en hij daarna nog steeds ontevreden lijkt, kun je zijn volgende maaltijd met caloriearme toevoegingen zoals groene bonen of ingeblikte pompoen. Bekijk daarnaast de handige tips voor het voeren van je hond.

Laat een reactie achter

X